Skip to content

Home О нама
О нама
Историјат ПДФ Штампа Eл. пошта


У  пролеће  1934. године у просторијама такозване  ,,Селске куће’’ у Ратковцу чланови Здравствене задруге  у Словцу основали су прво дечје обданиште у општини  Лајковац. Опрему,  одржавање  и загревање  обданишта плаћала  је Здравствена задруга  Словац, а рад  васпитачица Централни хигијенски завод  из Београда. Боравак деце био је бесплатан, али су од  својих кућа  доносила храну. Просечно, дневно у обданишту боравило је по петнаесторо  деце уз игру и забаву и припрему за полазак у школу.  Лекари који су основали ово обданиште често су контролисали услове боравка  и здравље деце. Мајке су доводиле децу у рано јутро, пре поласка на њиве, а долазиле по њих увече по завршетку пољских радова. Ово обданиште радило је до почетка другог светског  рата, када престаје организована брига  о деци.

После  четрдесет година  Општинска  самоуправна интересна заједница дечије заштите и Републичка заједница дечије заштите изграђују монтажни комбиновани  дечији објекат  капацитета  100  места , након чега се оснива и предшколска установа  Дечији вртић  ,,Лептирић’’ Лајковац.

Кликните не фотографију за већи приказ!

,,Лептирић’’  је организовао  целодневни и полудневни боравак за децу од 1  до 7 година. Купљено је комби возило па су деци  из свих месних зајединица обезбеђени боравак и припрема за полазак у школу у централном објекту.

Обзиром да су   постојећи  капацитети  били недовољни за децу која су хтела похађати вртић  ,,Тамнава – Западно поље’’, Републичка заједница дечије заштите и СО Лајковац помогли су отварање  новог објекта класичне градње и капацитета 80 места (1986. године).

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 6
Банер
Банер
Банер
No images

Врх стране