Skip to content

Home О нама Лептирић
Лептирић ПДФ Штампа Eл. пошта

Дечији  вртић ,,Лептирић’’ Лајковац  је установа која деци обезбеђује негу, васпитање и образовање, превентивну  и здравствену  заштиту здравља, исхрану, одмор  и рекреацију.  У организационом смислу јединствена је на територији општине  Лајковац.

У вртићу постоје повремени, додатни и делимични програми:  ликовно-сценска радионица, музичка радионица, фолклор, корективно превентивна гиманстика, вртић физичке културе, од играчке до рачунара, школа енглеског језика, као и зимски и летњи рекреативни програми.

Лептирић Лајковац
Припремни предшколски програм  је  део обавезног обаразовања и васпитања у деветогодишњем трајању. Ове године овај програм је обавезан и установа га организује за сву децу рођену од 01.03.2002.  године до 01.03.2003. године, као и децу 6 месеци млађу уколико то родитељи захтевају. Након завршетка овог програма предшколска установа  издаје  уверење  о  завршеном  припремном предшколском програму без које се дете не може уписати у I разред основне  школе. Предшколска установа је у мају месецу путем медија обавештавала родитеље да до краја јуна приложе потребну документацију и упишу  децу  за похађање овог програма.  У јуну  месецу  сачинила план реализације  припремног предшколског програма  и доставила га  Министарству просвете и спорта  обзиром да они и финансирају  овај програм.

Кликните не фотографију за већи приказ!
Кликните не фотографију за већи приказ!
Кликните не фотографију за већи приказ!

Наша  установа извршила је потпун обухват деце овог узраста са читаве територије општине Лајковац (100%) и одржала опште родитељске састанке крајем августа када су родитељи добили информације везане за  начин реализације овог програма.

Циљ овог програма  је искуствено богаћење деце, подстицање развоја логичког мишљења, подстицање  радозналости и различитог интересовања деце, активно учење  и већа индивидуализација  у раду.

Задатак  овог програма  је да кроз  свакодневне активности деце  подстиче физички, когнитивни и социо-емоционални развој.

Реализација  овог програма је по центрима интересовања, у оквиру групе или на нивоу вртића:

  • центар улога
  • истражовачки центар
  • конструкторски  центар
  • манипулативни  центар
  • грађевински центар
  • центар језичке културе
  • драмски центар
  • центар игара са словима

Целодневним боравком обухваћено је  275-оро деце:  60 у јаслицама,  215  у   васпитним  групама. Чеворичасоввним програмом обухваћено  је  201 дете  са  читаве територије  ове општине. Комбијем довозимо децу у вртић осим деце  из Јабучја - припремни предшколски програм се реализује у просторијама Сеоског дома, као и деца из Малог Борка и Скобаља - програм се реализује при  Основној школи "Димитрије Туцовић" у Доњем Јабучју. 

 

Програм рада са децом до три године обухвата негу,  превентивну заштиту, као и васпитне активности сходно узрасту, специфичностима групе и интересовањима деце.
 
Циљеви које васпитач подстиче у периоду од три до седам година су: развијање самосталности, радозналости, креативности, стицање знања  и вештина, а до њих се долази кроз ,,животне теме’’ до којих заједнички  долазе деца, родитељи  и  васпитачи.

Васпитачи су организатори, реализатори, иноватори  и  евалуатори васпитне праксе,  стварају  богату и подстицајну средину  која уважава и подржава спонтану дечју игру, а не преноси му  готова знања.

Наша Установа  је отворена за сарадњу како са родитељима, локалном заједницом тако и са другим вртићима широм  Србије и Црне Горе. Учесници смо на Фестивалу дечјег драмског стваралаштва у Шапцу, Мишићевим данима у  Мионици, Врњачком карневалу, Етно фестивалу у Врању, Олимпијади у Осечини, Музичком и драмском фестивалу у Смедереву, новогодишњим играријама  и  Данима  хумора  у Лазаревцу,  фестивалу фолклора  на Цетињу.

Знамо да је предшколски период доба када дете најбрже расте, највише  учи  и осећа, па се трудимо да га пратимо, а да оно при том буде безбрижно, задовољно, комотно, креативно  и  уважено.

 

РегистрацијаАнкета

Да ли сте задовољни условима у вртићу?
 
Банер
Банер
Банер
Банер
No images

Врх стране